Gå til hovedindhold

Nysted

Nysted er en af Danmarks bedst bevarede købstæder, hvor bymiljøet med bindingsværkshuse og ældre bygninger stadig findes i kvarteret omkring kirken. Nysted ligger smukt ved en lille vig på det sydlige Lolland, og der er liv og aktiviteter på havnen.

Indhold

    Nysted er en gammel by, der kan dateres tilbage til Vikingetiden. Byens indbyggere var fæstebønder under Aalholm Slot, men i 1409 gav Erik af Pommern byen sine købstadsprivilegier. Herefter levede havde byens borgere af handel og sejlads, især til Rostock og Lübeck.

    Der er en rig historie og kultur i Nysted. Du kan blandt andet besøge digteren Emil Aarestrups Hus, der er indrettet som et museum med genstande fra Aarestrups tid og med en udstilling om digteren selv. Clausens Pakhus, der er en fredet bygning i bindingsværk fra 1807, er indrettet som bibliotek. Hvert år i juni finder Nysted lyrik- og visefestival sted, og i august er der hajkutterregatta over fire dage.

    Fakta

    Antal indbyggere er 1.359 (2017) og byen er beliggende på det sydøstlige Lolland med 27 km til Rødby, 24 km fra Maribo og 18 km fra Nykøbing F. Tidligere Danmarks sydligste købstad. Paraplyorganisationen Nysted og Omegns Fællesråd har til formål at arbejde for Nysted og omegns overordnede interesser og den fremtidige udvikling.