Gå til hovedindhold

Gedser

Danmarks sydligst beliggende by er Gedser – byen med overfarten til Rostock i Tyskland. Det sydligste punkt er markeret med Sydstenen på Gedser Odde, og det er et enestående område for alle naturelskere, surfere, vandrere, sejlsportsfolk, ornitologer, lystfiskere, løbere og cyklister.

Indhold

  Gedser byder på et aktivt foreningsliv, og der arrangeres flere særlige arrangementer. Den 21. juni er der hvert år Solhvervsfest, og i august afholdes Gedser Fyrfestival med gadeteater, kunst, koncerter, danseopvisninger, film, boder og drageflyvning. På kajen ligger blandt andet Gedser Røgeri og havnekroen, der serverer lækkerier til udsigten over Østersøens vidder.

  Gedser er en historisk by, der i 1884 fik anlagt en jernbanestrækning til Nykøbing og en trafikhavn. Det har borgerne i dag glæde af, når den gamle remise trækker turister til byen, og når færgen sejler til Rostock. Tæt på remisen ligger Det Gule Palæ, der er kendt fra Olsen Bande-filmene. I den gamle marinestation på Gedser Odde fortælles historien om den militære overvågning, der foregik under Den Kolde Krig. Endelig byder Det Sorte Geomuseum på særegne geologiske oplevelser med fossiler, forsteninger og mineraler.

  Gedser på Facebook

  Fakta

  Gedser by har 717 indbyggere (2017) og har organiseret sig i Gedser Bylaug, der arbejder for at fremme en positiv udvikling for områdets borgere, foreninger og erhvervsliv. Guldborgsund Kommune har prioriteret Gedser som et udviklingsområde, og der er iværksat en perlerække af initiativer, som alle skal bidrage til at skabe en langsigtet og bæredygtig vækst i Gedser. Gedsers beliggenhed mellem hovedstæderne – København og Berlin – giver fornyet optimisme i området. Dem fælles indsats mellem Gulborgsund Kommune og de lokale kræfter er der sat gang i følgende tiltag:

  • Områdefornyelse: 13,1 mio. kr., inkl. udviklingstiltag på Gedser Odde
  • Bygningsfornyelse: 2,6 mio. kr. til udpegede bygninger
  • Udarbejdelse af en helhedsplan for Gedser: 1,2 mio. kr.
  • Deltagelse i EU-Interreg-projekt "Interface" - et samarbejdsprojekt i den sydlige Østersø: 3 mio. kr. alene til Gedser/Guldborgsund Kommune.
  • Projekt Erhvervs- og turismeudvikling i Gedser - til udvikling af erhvervs- og turismetiltag i Gedser: 990.000 fra LAG Guldborgsund